De ce Kusadasi?

Am ales o vacanta in Kusadasi, nu numai pentru renumita baie de soare, spectaculoasele moschee sau pentru deliciosul kebab, ci si pentru scufundari, serile de dans cu cadane, excursiile safari cu jeep-ul, climatul bland, parcurile acvatice. Toate aceste lucruri promoveaza statiunea Kusadasi drept o destinatie de vacanta ideala, atat pentru cei veniti singuri, cat si pentru cupluri, familii, pensionari, copii.
Plictisita de banalele plaje, discoteci si de relaxarea din statiunile vest-europene, am optat in acest an pentru Turcia - Kusadasi, in special, pentru gradul de civilizatie, servicii, ospitalitate si pentru atractiile turistice unice.
Mi-a placut ,in mod deosebit, Ladies Beach, una dintre cele mai cunoscute si populate plaje din Kusadasi. Numele vine de la femeile de vita nobila care au mostenit aceste locuri. Pe vremuri, lorzii care stapaneau pamanturile au renuntat la bucatile aflate in regiunea de coasta, deoarece acestea nu erau potrivite pentru agricultura. Desigur, cu timpul pamantul aflat la malul marii a inceput sa fie la mare cautare si, dintr-un loc nedorit de nimeni, a ajuns ceva de pret. Plaja este destul de ingusta si are o lungime de 1 km. Nu sunt acceptate vehiculele cu motor de-a lungul plajei.
Atractiile se afla in marea majoritate in afara statiunii si printre ele se numara o capodopera naturala numita Pamukkale, ce ofera un peisaj mirific, lacuri cu apa termala. Daca iti place istoria poti vizita ruinele orasului antic Effes, Templul lui Artemis, considerat una dintre cele sapte minuni ale lumii, Casa Fecioarei Maria, unde se considera ca a fi trait Maica Domnului în ultima perioada a vietii sale, un colt de paradis in adevaratul sens al cuvantului
Adaland-ul este format de fapt din 3 parcuri acvatice: aquapark, dolphinpark si seapark si de aceea este preferat de majoritatea turistilor. Fiecare dintre cele trei parcuri are o taxa de intrare. Unele dintre cele mai frumoase experiente pe care le poti avea aici este sa inoti cu delfinii in dolphinpark si sa faci scufundari in seapark.
Si daca siturile arheologice sau parcurile acvatice nu sunt de ajuns, in statiune se organizeaza safari cu jeep-uri, safari pe cai si nopti turcesti, cu muzica si mancare traditionala. O alta experienta tipic turceasca o reprezinta baile, hammamuri. Pentru acestea din urma, poti apela la o agentie locala sau platesti direct la hammam. Un pachet in care ai inclus transportul de la hotel la baia publica si un masaj te costa cam 12 euro.
Se spune despre Kusadasi ca este o statiune-bazar, deoarece peste tot sunt comercianti care incearca in toate felurile sa te convinga sa le cumperi produsele. Grand Bazaar se afla in apropierea portului din Kusadasi si este cel mai mare centru comercial din zona. Important este sa te tocmesti, pentru ca numai astfel poti plati mai putin de jumatate din pretul cerut initial. Pe langa tocmeala, o afacere buna este posibila numai daca ai suficienta rabdare sa cauti printre marfurile expuse. Unele sunt simple kitsch-uri, in timp ce altele sunt produse bine realizate, care-ti pot fi de folos. Se gasesc aici produse de toate felurile, de la haine la bijuterii, de la suveniruri pentru turisti la mirodenii, condimente si mancare. Pentru cei carora nu le place sa stea minute in sir sa negocieze, negustorii din Kusadasi pot fi destul de suparatori cu insistentele lor.

No comments:

Post a Comment