Daca tot esti in Kusadasi ar trebui sa faci si asta…

Guvercin Ada, the peninsula of KuşadasıImage via Wikipedia

M-am intors recent dintr-o vacanta in Kusadasi, Turcia, si trebuie sa va spun ca am fost absolut fascinat pe durata sederii mele acolo. Am simtit ospitalitatea oamenilor inca de cand am coborat din avion, fiind primit cu multa caldura de catre localnici. Daca ai rabdare sa inveti cateva fraze in limba turca, ele nu vor trece neobservate. Poporul turc realmente se straduieste sa-ti faca vacanta cat mai agreabila cu putinta, iar din acest motiv am auzit ca tocmai aceasta ospitalitate est motivul pentru care turistii se intorc an de an. Ca mine, de altfel.
In primele zile ale sederii tale ar trebui sa vizitezi un Hamam, o baie turceasca, pentru ca este modul ideal de a-ti pregati pielea pentru statul la soare, iar bronzul tau va dura mai mult. O baie turceasca este o experienta pe care nu ar tebui sa o ratezi cand vizitezi Turcia. Relaxeaza-te intr-o sauna pe o masa de piatra incalzita, in timp ce un angajat iti maseaza si exfoliaza pielea cu o manusa moale.

Daca tot esti in orasul Kusadasi, ar trebui sa vizitezi si imprejurimile, mai ales Pamukkale: du-te intr-o excursie acolo si nu vei regreta. Pamukkale este una dintre cele mai mari minuni naturale ale Turciei. Marea atractie este o imensa prapastie alba pe ale carei terase se afla bazine de apa in forma de scoica si cascade inghetate. Arata de parca ar fi facuta din zapada, din nori sau din bucati de vata – este cu adevarat ceva de neuitat. O experienta in acelasi timp minunata, dar si ciudata, este sa te plimbi pe marginea superioara a prapastiei, unde apa minerala care s-a varsat peste margini timp de secole a lasat cascade albe ca zapada.
Fa o baie in incantatorul izvor termal numit Piscina Cleopatrei – coloanele romane prabusite in apa si florile minunate de pe mal vor crea o atmosfera relaxanta si nu vei mai dori sa pleci.
Daca vrei sa ai parte de o vedere cu adevarat spectaculoasa asupra orasului Kusadasi, urca pana in varful Dealului Atatuk. Sus de tot pe dealul ce domina Insula Porumbeilor vei observa statuia faimosului Ataturk, care a fost fondatorul Republicii Turcia. Peisajul din varful dealului este de departe cel mai impresionant din intreg Kusadasi deoarece vederea panoramica surprinde tot golful. Drumul este cam abrupt, asa ca cea mai buna solutie este sa iei un taxi pana acolo.
Un alt loc unde trebuie neaparat sa mergi este Restaurantul Degirmen, situat undeva pe drumul dintre Kusadasi si Davutlar. Avand un decor unic de plante luxuriante, un iaz locuit de o multime de rate si un pod de funie in stilul Indiana Jones, Degirmen este un favorit printre familiile cu copii. Pe langa restaurant, complexul mai are o mica gradina zoologica, o cafenea, o brutarie si multe animale printre care cai, pauni, magari, gaini, capre, chiar si camile.
Nu ar trebui sa ratezi nici pietele din Kusadasi, mai ales cea care se tine miercurea deoarece atunci poti gasi ultimele aparitii in materie de falsuri de bunuri de firma pe care le poti negocia pana la preturi accesibile.

No comments:

Post a Comment