Inainte sa pleci la Kusadasi

Inainte sa pleci spre renumita destinatie - Insula Pasarilor (Kusadasi), este bine sa stii cateva lucruri esentiale pentru a evita potentialele probleme, confuzii, sau de ce nu, migrene.

● Transportul. Pentru a ajunge la Kusadasi poti opta pentru masina personala, autocar sau un pachet cu zbor charter. Transportul cu autocarul dureaza in jur de 22 de ore (cu plecare din Bucuresti) si costa aproximativ 100 euro. Pentru transportul local, se folosesc minibus-uri (“dolmus’) ce fac legatura intre plaje, hoteluri si diferite obiective turistice. Dolmus-urile circula din 30 in 30 de minute, in intervalul orar 07 dimineata – 12 noaptea, iar pretul lor este in jur de 3 TRY, in functie de destinatia aleasa.

● Moneda locala este lira turceasca (TRY). 1 lira = 0.46 euro (1 euro = 2.12 TRY)

● Cazare. Se stie ca, calitatea serviciilor in Kusadasi nu este direct proportionala cu numarul de stele. In general, hotelurile de 5 stele ofera, in realitate, servicii de 3 stele. Varianta “all inclusive” este cea mai convenabila si te fereste de cheltuiala inutila pe la terase, pentru ca ai la hotel tot ce iti trebuie. Recomand Liman Hotel, Sezgin Hotel, Tropicana Garden Hotel, Tuntas Apart Hotel, Paloma Rina Hotel.

● Bacsisul este un obicei repectat in restaurante (10%), in hoteluri - pentru cameriste, receptioniste, pentru soferii de autobuz. Soferii de taxi nu asteapta, in mod normal, bacsis.

● Apa de la robinet nu este recomandata pentru consum, asadar beti numai apa imbuteliata. Majoritatea hotelurilor va vor asigura sticle de apa, dar contracost si numai la cerere. Pretul acestora intre 0.50-1 TRY.

● Mancarea si bautura. Daca mananci la restaurant, pentru o masa de o persoana platesti intre 14 si 28 TRY. Iata cateva preturi pentru mancare si bautura, in Kusadasi: kebap – 8 TRY, inghetata – intre 2 si 5 TRY, bere – 3 lire, apa minerala la 0.20 – 2 TRY, rahat turcesc – 10 TRY. Vinul este una dintre cele mai scumpe bauturi in Kusadasi, astfel incat este bine sa-ti iei dintr-un duty-free din aeroport. O sticla in statiune te poate costa 20 euro.

●Excursii optionale. Agentiile sau hotelurile propun turistilor excursii optionale, in imprejurimi. Pentru o excursie de o zi in Efes, cu pranzul inclus, platesti 40 euro, iar pentru Pamukkale, 30-35 euro. Daca doresti sa faci o croaziera pe Marea Egee, scoti din buzunar cam 15 euro. Iar pentru o seara turceasca in localitate, cu traditii locale, distractia costa 30 euro de persoana.

● Gazdele. Ramai fascinat de cat de harnici, civilizati, calzi, manierati sunt oamenii. Mai mult decat atat, te fac sa te simti important, special, respectat. Avand multi turisti romani, de-a lungul timpului, au invatat cateva cuvinte in limba romana, ba chiar stiu si cele mai importante orase de la noi.

No comments:

Post a Comment